Írásaink

Friss topikok

Indafotó képek

 

Jürgen Habermas, a világhírű szociológus a német kancellár szemére veti

2011.04.08. 00:33 ferencvarosi

, hogy az európai integráció megerősítése helyett kizárólag saját hatalmának megőrzése érdekli.

A 81 esztendős Habermas, a jelenkor egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint "már nem lehet fölismerni, miről van szó (Merkel politikájában). Nem látni, hogy egyáltalán többről lenne-e szó, mint a következő választás megnyeréséről" - írta a német tudós csütörtökön a Süddeutsche Zeitungban megjelent cikkében.

Különösen megmutatkozott ez abban, ahogyan a kormányfő Karl-Theodor zu Guttenberget támogatta. Jóllehet a védelmi miniszterről gyorsan kiderült, hogy plágiumot követett el, tekintettel népszerűségére, a kancellár meg akarta tartani a tárca élén. "Hideg számítással néhány ezüstpénzért - amelyet a szavazóurnáknál végül mégsem kapott meg - sutba dobta a közhivatal jogállami értelmezését" - mutatott rá Habermas. Szerinte ezzel Merkel "berlusconizálta az ország politikai kultúráját".

A szociológus, aki műveiben régóta kiáll a "harcos állampolgár" mellett, nem korlátozza bírálatát Merkelre. Az egész német politikai elitnek a szemére veti, hogy tevékenységét a hangulatoknak, közvélemény-kutatási eredméyneknek és választásoknak rendeli alá. A politikusok "szemérmetlen módon a közvélemény-kutatók megalkuváson alapuló forgatókönyvét" követik a hatalom megőrzése érdekében. A polgárok érzékelik ezt, ennek a következménye a tiltakozó mozgalmak újjászületése, amit jól mutat például a Stuttgart 21 infrastruktúra projekttel szembeni ellenkezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferencvarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr232808556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása